اتریوم چیست ؟
اتریوم پس از بیت کوین محبوبترین و با ارزشترین ارز دیجیتال بازار است. برخلاف بیت کوین که هدف اصلی خود را ایجاد یک سیستم پرداخت همتا به همتا، غیرمتمرکز و توزیع شده معرفی میکند، اتریوم به دنبال غیر متمرکز کردن سایر امور زندگی با استفاده از تکنولوژیهای ارائه شده در بیت کوین است
Ethereum یک پلتفرم مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین است که برای حذف واسطهها از امور مختلفی مانند خدمات مالی، شبکههای اجتماعی و حتی بازیهای کامپیوتری ایجاد شده است. برخلاف بیت کوین که تنها برای انتقال پول به صورت همتا به همتا کاربرد دارد، اتریوم پلتفرمی است که بر روی آن میتوان انواع کاربردها را ایجاد کرد.
تفاوت بین این دو رمز ارز را میتوان با استفاده از تفاوت بین سیستم عامل با یک اپلیکیشن مدلسازی کرد. در حالی که بیت کوین یک اپلیکیشن برای انتقال پول است، اتریوم یک سیستم عامل است که امکان ایجاد «اپلیکیشنهای غیرمتمرکز» (Decentralized Apps | DApps) در آن وجود دارد.
اتریوم از این جهت به عنوان نسل دوم ارزهای دیجیتال شناخته میشود. تمرکز نسل اول ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، لایت کوین و بیت کوین کش بر روی پرداخت همتا به همتا است در حالی که نسل دوم ارزهای دیجیتال، به دنبال ایجاد بستری برای غیرمتمرکز کردن سایر فعالیتهای انسانی نیز هستند. در اتریوم از «قراردادهای هوشمند» (Smart Contracts) برای تعریف شرایط مختلف یک قرارداد استفاده میشود.
قراردادهای هوشمند برنامههایی هستند که بر روی بلاک چین اتریوم اجرا میشوند و هر یک از آنها مجموعهای از دادهها و کدها هستند که در یک آدرس اتریوم ذخیره میشوند. در بخشهای بعدی به تفصیل به نحوه فعالیت این قراردادها خواهیم پرداخت.
ویژگیهای اتریوم چیست ؟
اتریوم ویژگیهای مختلفی دارد که این ویژگیها منجر به گسترش کاربرد آن در طی سالهای اخیر شده است. در این بخش میخواهیم به برخی از مهمترین این ویژگیها اشاره کنیم. توجه داشته باشید که امروزه بسیاری از این ویژگیها در ارزهای دیگر نیز قابل مشاهده است اما بسیاری از این ویژگیها برای اولین بار توسط اتریوم معرفی و استفاده شدهاند.
خدمات مالی
اتریوم همانند نسل اول ارزهای دیجیتال میتواند برای پرداختهای مالی به صورت همتا به همتا از هر نقطه در دنیا به نقطه دیگر مورد استفاده قرار گیرد. اتریوم در مقایسه با بیت کوین میتواند تعداد تراکنشهای بیشتری را در واحد زمان پردازش کند و به همین دلیل مقیاسپذیرتر از آن است. علاوه بر پرداخت،
اتریوم با استفاده از قراردادهای هوشمند خود قادر به ارائه سایر خدمات مالی مانند «قرض دادن» (Lending)، «قرض گرفتن» (Borrowing)، «صرافی غیرمتمرکز» (Decentralized Exchange | DEX) و «پلتفرمهای کشت سود» (Yield Farming) است.
کاربران برای استفاده از این امکانات نیاز به هیچگونه تائیدیهای از جانب شخص یا سازمان خاص ندارند و تنها با استفاده از کیف پول ارز دیجیتال خود میتوانند به این پلتفرم وصل شده و از امکانات آن استفاده کنند. از طرفی فعالیت در این شبکه بینیاز از اعتماد است چراکه قراردادهای هوشمند به گونهای طراحی شدهاند
که شرایط یک قرارداد کاملا مشخص است و هیج کس قادر به تغییر آن نیست. مجموع این خدمات، اتریوم را در شرایط بهتری نسبت به ارزهای نسل اول قرارداده است.
حفظ حریم خصوصی
اتریوم همانند بیشتر ارزهای دیجیتال به حریم خصوصی افراد اهمیت میدهد و برای فعالیت در آن نیازی به ارائه اطلاعات شخصی نیست. سیستم اقتصادی طراحی شده در اتریوم ارزش محور است و به همین دلیل نیازی به ثبت اطلاعات هویتی نیست. سیستم ارزش محور با تمام شفافیتی که در ثبت و نمایش تراکنشها دارد از جهت حفاظت از اطلاعات شخصی افراد کاملا امن است. این ویژگی به اتریوم این امکان را میدهد که بستری برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز وب 3 و ارزهای دیجیتال متاورس باشد. در این اپلیکیشنها حاکمیت برنامهها و اطلاعات کاربران با خودشان است.
حذف واسطهها
Ethereum نه تنها پای نهادهای مالی را از تراکنشها قطع میکند بلکه پای سایر سازمانها و نهادهای متمرکز را نیز از بسیاری از فعالیتهایی که به صورت غیرمتمرکز قابل انجام است قطع میکند. این مساله باعث کاهش هزینه انجام کارها و در بسیاری از موارد سریعتر انجام شدن آنها میشود. این ویژگی همچنین از تجمیع قدر در دست نهادها یا سازمانهای خاص جلوگیری میکند.
مقاوم در برابر سانسور
نهادهای متمرکز اگرچه در اصل از طرف مردم برای آسانتر کردن فعالیتها تاسیس میشوند اما، متمرکز شدن قدرت دست این سازمانها به آنها قدرت اعمال نظر در فرآیندهای تصمیمگیری را میدهد. هیچ شخص یا سازمانی کنترل Ethereum را بر عهده ندارد. غیرمتمرکز بودن شبکه Ethereum ، امکان سانسور اطلاعات یا جلوگیری از فعالیت کاربران در این شبکه را از هر شخص یا نهادی سلب میکند. همانطور که در بخش Ethereum چیست گفته شد این ویژگی مربوط به اکثر بلاک چینهای غیرمتمرکز و جزو ویژگیهای اساسی آنها است.
ماشین مجازی اتریوم چیست ؟
«ماشین مجازی اتریوم» (Ethereum Virtual Machine | EVM) یک پلتفرم نرمافزاری است که توسعه دهندگان میتوانند از آن برای ایجاد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در اتریوم استفاده کنند. این ماشین مجازی دقیقا همان جایی است که حسابهای شخصی و حسابهای قرارداد هوشمند همه در آن نگهداری و بهروز میشود. هدف EVM، مشخص کردن حالت اتریوم پس از اضافه شدن هر بلاک جدید به شبکه است.
Ethereum همانند سایر شبکههای بلاک چینی توکن و دفتر کل توزیع شده مخصوص خود را دارد و از قوانین خاصی برای فعالیت کاربران در شبکه استفاده میکند. ایجاد و استفاده از قراردادهای هوشمند، یک لایه دیگر به شبکه Ethereum اضافه کرده است. این لایه دوم به عنوان «ماشین حالت توزیع شده» (distributed state machine) شناخته میشود که به بیان ساده، یک پایگاه داده بزرگ برای نگهداری اطلاعات حسابهای Ethereum است. قوانین خاصی که تعیین میکند این ماشین در هر بلاک چگونه وضعیت خود را تغییر دهد توسط ماشین مجازی اتریوم تعریف میشود.
همانطور که گفته شد، قراردادهای هوشمند برنامههایی در شبکه Ethereum هستند که شامل مجموعهای از دادهها و کدها هستند و به عنوان یک حساب کاربری در شبکه اتریوم نگهداری میشوند. همانند سایر حسابها، قراردادهای هوشمند نیز توانایی انجام تراکنش در شبکه Ethereum را دارند اما قراردادهای هوشمند به جای اینکه توسط یک کاربر کنترل شوند، در شبکه جایگذاری میشوند و طبق کدهایی که برنامه نویسی شدهاند عمل میکنند.
حسابهای شخصی توانایی تعامل با قراردادهای هوشمند را دارند. با ارسال هر تراکنش توسط کاربران به قراردادهای هوشمند، توابع مختلف نوشته شده در قرارداد فراخوانی و اجرا میشوند. این قراردادها کدنویسی شدهاند تا قوانین از پیش تعیین شدهای را نمایندگی کنند، قابل حذف نیستند و تراکنش با آنها قابل برگشت نیست.
ماشین مجازی Ethereum قادر به اجرای بایتکدها است. بایت کد یک زبانبرنامه نویسی سطح پایین است که بسیار به زبان ماشین نزدیک است بنابراین نوشتن آن سخت است. برای حل این مشکل، قراردهای هوشمند را با زبانهای سطح بالا مانند «سالیدیتی» مینویسند و با استفاده از کامپایلرهای مختلف آن را به بایتکد تبدیل میکنند تا در نهایت ماشین مجازی Ethereum بتواند آن را اجرا کند.
پیشنهاد صرافی معتبر:
صرافی کوینکس از معتبر ترین صرافی های بازار