بورس چیست؟
آموزش بورس بورس اوراق بهادار (Stock exchange) یا به اصطلاح Bourse بازاری رسمی و سازمانیافتهای است که در آن داراییهای مالی مثل سهام شرکتها، اوراق مشارکت و… تحت قوانین و مقررات خاصی بر اساس عرضه و تقاضا معامله میشود.
مزایای bors
- جمعآوری و هدایت سرمایههای خُرد و راکد به سمت طرحهای تولیدی بزرگ
- تامین منابع مالی شرکتها و افزایش بهرهوری آنها
- تولید اشتغال و کاهش بیکاری
- رشد تولید ناخالص ملی
- کاهش تورم و کنترل نقدینگی
- امکان نقدشوندگی بهتر نسبت به سایر بازارهای موازی
- بازدهی بالاتر نسبت به سایر بازارهای مالی در بلندمدت
- امکان سرمایهگذاری با حداقل مبلغ (500 هزار تومان)
- اطمینان از شفافیت اطلاعات شرکتها
- محافظت از سرمایه در برابر تورم
- افزایش اعتبار شرکتها
- سهولت در تامین منابع مالی از طریق انتشار سهام و افزایش سرمایه
- معافیتهای مالیاتی برای شرکتهای بورسی
انواع بورس
عموما مردم با بورس اوراق بهادار آشنایی دارد اما باید بدانید که بطور کلی بورس در ایران به 3 دسته کلی تقسیم میشود:
- بورس اوراق بهادار تهران: همان بازاری که در عامه مردم به بورس شناخته میشود و داراییهای مالی از جمله سهام شرکتهای مختلف، اوراق مشارکت و… در آن معامله میشود.
- بورس کالا: مواد اولیه، خام و فرآوری نشده مثل نفت، برنج، گندم، پنبه و تمامی فلزات اساسی مثل سنگ آهن در بورس کالا عرضه میشود.
- بورس انرژی: در سال 91 با هدف معامله حاملهای انرژی مثل نفت، گاز، برق و… تاسیس شد.
سهم چیست؟
سهم (Share) معرف کوچکترین قسمت از سرمایه یک شرکت سهامی عام است. هر سهامدار با توجه به تعداد سهام خریداری شده، در مالکیت شرکت سهیم است. برای مثال وقتی 100% سهام یک شرکت در قالب 1 میلیون برگه سهم منتشر میشود و شخصی تعداد 100 هزار سهم آن را خریداری میکند در واقع او مالک 10% شرکت است.
- نکته: عموما درصد محدود و مشخصی (بین 5% تا 20%) از کل سهام شرکت در bors منتشر میشود نه 100% آن.
- هر شخص حقیقی یا حقوقی که بتواند 50% + 1 سهم شرکت را در اختیار بگیرید رسما مالک اصلی شرکت خواهد بود. البته سهامداران عمده نیز در تصمیمات شرکت دخیل هستند.
- “شرکت سهامی عام” به شرکتی گفته میشود که بخشی از سهام خود را از طریق بورس در اختیار مردم قرار میدهد. اما امکان معامله سهام “شرکت سهامی خاص” در بورس اوراق بهادار وجود ندارد.
نماد بورسی چیست
اگر وارد سایت TSETMC.com شوید اسامی مختلفی مثل شبندر، ذوب، خساپا، وساپا، شستا، شسپا، نفت و… را مشاهده خواهید کرد. این اسامی معرف شرکتهای پذیرفته شده در بورس هستند. در واقع نماد بورسی حروفی اختصاری برای معرفی سادهتر شرکتهای پذیرفته شده در بورس و سهولت در انجام معاملات است. مثلا بجای استفاده از عنوان “شرکت ملی صنایع مس ایران” از نماد بورسی “فملی” استفاده میشود.
اکثر نمادهای بورسی از 2 بخش اصلی ساخته شدهاند: الف) حرف ابتدایی نماد بورسی: معرف “گروه صنعتی” است که آن شرکت بورسی در آن فعالیت میکند. ب) بقیه حروف نماد بورسی: خلاصهای از نام اصلی آن شرکت بورسی است. برای مثال نماد بورسی “خساپا” متعلق به شرکت خودروسازی سایپا را درنظر بگیرید. حرف “خ” ابتدای “خساپا” معرف گروه صنعتی آن (گروه خودرو و ساخت قطعات) و بقیه حروف یعنی “ساپا” خلاصهای از نام اصلی شرکت یعنی “سایپا” است.
دامنه نوسان بورس چیست؟
قیمتها در بورس مثل سایر بازارهای مالی با توجه به مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین میشود. در بازارهای جهانی محدودیتی در ارسال قیمت وجود ندارد. اما در بورس تهران بخاطر عمق مالی و شفافیت اطلاعات کمتر، سازمان بورس اوراق بهادار برای جلوگیری از نوسان شدید قیمت با ارائه “دامنه نوسان روزانه” و “حجم مبنا” کنترل بیشتری روی بازار بورس دارد. در واقع تغییر قیمت سهام شرکتهای بورسی در یک روز کاری محدود است.
- تمامی شرکتهای پذیرفته شده در bors و فرابورس (تابلو اول و دوم) بازه نوسان روزانه بین مثبت 5 و منفی 5 درصدی دارند.
- بازار پایه زرد فرابورس: 3 درصد
- بازار پایه نارنجی فرابورس: 2 درصد
- بازار پایه قرمز فرابورس: 1 درصد
- حق تقدم سهام: دو برابر دامنه نوسان سهام. برای مثال دامنه نوسان حق تقدم شرکتهای بورسی 10% است.
صف خرید و صف فروش در بورس چیست؟
قیمت سهام در بورس میتواند نسبت به قیمت روز قبل در یک بازه حداکثر و حداقلی نوسان کند. برای اکثر سهام در شرایط عادی بازار، قیمت سهام میتواند حداکثر 5 درصد افزایش و حداقل 5 درصد کاهش داشته باشد. یعنی حداکثر و حداقل نوسان قیمت نسبت به قیمت پایانی روز قبل به ترتیب برابر با 5%+ و %5- است.
- صف خرید در bors بدین معنی است که هیچ فروشندهای قصد فروش سهام در حداکثر قیمت مجاز روزانه را ندارد.
- صف فروش نیز بیانگر این مفهوم است که هیچ خریداری قصد خرید سهام در حداقل قیمت مجاز روزانه را ندارد.
ثبت نام در بورس +آموزش بورس